torsdag 20 oktober 2016

Nationella provet

När läraren bedömer att du är färdig med en kurs ska du göra nationellt prov. Nationella prov har man för att alla SFI-elever i Sverige ska bedömas på samma sätt, så att det blir rättvist.

Det finns nationella prov fyra gånger om året. Nationella proven har 4 delar: läsa, höra, skriva och tala. Det är alltid läraren som bedömer om du kan göra ett nationellt prov.


Innan du gör det nationella provet behöver läraren ha annat material från dig, t ex texter du har skrivit och prov. Läraren lyssnar och bedömer också dina kunskaper under lektionerna. Innan du kan göra det nationella provet behöver läraren se att du är i slutet av kursen. Resultatet på det nationella provet är en viktig del av det material som läraren använder för att sätta betyg, tillsammans med andra saker som du producerar på kursen.


Det finns nationella prov på tre nivåer: B-nivå (för Spår 2), C-nivå (för Spår 2 och 3) och D-nivå (för Spår 3). När du har klarat kursen kan du gå vidare till nästa nivå.


Det är aldrig din egen lärare som testar dig för tala. Det är alltid en eller två andra lärare – eftersom de kan lyssna på eleven med nya öron. För skriva är det flera lärare som rättar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar